klik klik

klik klik !

Followers

Isnin, 26 Disember 2011

10 tips SIMPLE nak jadik student DEAN LIST 4 FLAT :)

HaiHaiHai semuaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!! *menjerittttttttt*
Assalamualaikum :)
Excited nye nak bagi tips hari ni ek.
Hehe. Xpela. Excited kejap je pon. X lame.
Oke. Tips ni sekadar perkongsian bersama ye.
Yela. semua orang nk success in their own life right ?
sape xnk berjaya? angkat la bahu tinggi-2! heee :) *joking*.
Oke. Jom terokai tips nye same-2 :)

1. Niat ikhlas Lillahi Taa'la.
~oke , setiap apa yang kita nk buat kat muka bumi Allah ni , mestilah berpandukan Niat ye kawan-2.
Hadis Nabi pun dah bagi tahu. Al-A'malu Binniyyat (Beramal dengan Niat).Mudah je nak buat.
Contoh la nak belajar kan. Just niat. "Aku belajar kerana Allah Taala".
Contoh la nak makan. Niatkan lah , "Aku makan kerana Allah Taala".
SIMPLE right? InsyaAllah , dengan niat, setiap perbuatan kita , ALLAH akan limpahkan 1000 rahmat dan berkat. Walaupun setiap ape yang kita buat tu kurang sempurna , sekurang-2 nya , Allah dah berkati kerana apa yang cuba kita lakukan adalah keranaNYA.

2. Jangan tinggal solat.
~Solat tu rukun islam yang kedua. Solat ni tiang agama. wajib setiap hambaNya melakukan suruhan itu tanpa sebab lain kecuali uzur (bagi wanita). Bende ni memang kene tekankan sikit la. sebab bende ni wajib. bukan nye direka ke ape. Allah dah perintahkan. so , setiap kali seusai solat , berdoa lah kepadanya. Allah sebenarnya tahu apa yang kita dah lakukan dan akan lakukan. Cuma ALLAH nak hambaNya merintih,menangis, merayu supaya apa yang kita dah dan akan lakukan itu mendapat HASIL yang memuaskan hati kita dan semua orang. Nak pahala lebih lagi,buat solat sunat juga ye :) InsyaAllah.

3. Amar Makruf Nahi Munkar.
~Ia bermaksud , lakukan perintahNya ,tinggalkan laranganNya. Kalau tadi , kita dah niat ikhlas kerana Allah , solat dan berdoa kepadaNya, so , skang kene la tinggalkan segala perbuatan keji dan buruk yang Allah x suke. perbanyakkan melakukan kebaikan dan perintahNya supaya bila kita selalu melakukan ke arah kebaikan , sedikit sebanyak , perkara munkar akan berkurangan dan boleh jadi ia akan "HILANG" dari sifat mazmumah kita tu. InsyaAllah, Allah akan menolong hambaNya yang selalu dan tidak pernah lupa kepada NYA.

4. Study SMART NOT Study HARD!
~Nape SMART? Bukan HARD? Sebab kalau HARD , sampai 2,3,4,5 pagi pon ade orang sanggup bersengkang mata semata-mata nak mengadap buku,menghafal,membaca dan sebagainya. Walhal , mata dah ngantuk, otak dah penat sebab seharian dari pagi otak asyik rushing,bekerja. Silap-2,apa yang dibaca tu pon x masuk dalam kepala. Betul tak ? Bila otak dan mata nak rehat? Oleh itu,bila tyme dalam kelas , FOCUSSSSSSS!! Kalau tak paham, tanye tyme tu jugak ! . Sebab bila bertangguh ni,jadi beban. Esok lusa,lecturer nk ajar lain dah, tapi yg semalam punye pertanyaan berKUBU dalam kepala. Tak sempat nak tanye. Last2,pelajaran seterusnya bertambah TAK PAHAM. Bila Focus dalam kelas,balik rumah nnt boleh revision sikit2,hafal sikit2. tak lah beban sangat kan? :)

5. Tampal note yang dipelajari.
~Cik Myra tau korang rajin dan kreatif. So,after kelas,sambil2 tggu bas tu , create la some note. cube ingat apa yang di pelajari mase kelas tadi. Bila dah balik,standby gam,selotape dan others utk tampal note tu dekat dinding. Create lawa2 sikit. nak gune magic color ke ape ke sukati la. asalkan menarik aty korang. Kalau boleh,kat tempat yg kite selalu lalu dan nampak. Contohnya,kat tepi katil. Sebelum tido,daripada korang conteng dinding,bek ngadap nota tu. Bangun tido pon jangan lupa buat mcm tu tau. InsyaAllah, sampai dah Grade pon korang x lupe punye. Amin. :)

6. Everyday is REVISION.
~Oke, hari-2 after dah study tu,jgn lupe nak revision pula ye. Sebab kalau kita revision ni,apa yang kita belajar hari-2 tu,kita akan ingat bukan setakat sampai final,maybe sampai bila-2 ingat.InsyaAllah.
Setiap kali nak revision,mesti lah pandai bajet mase. Contoh macam Cik Myra revision,setiap subjek dalam one hour. But dalam mase one hour tu,mesti revision betol2 dan focuss. sebab kalau x focuss,ibaratnye macam kita dah membazir mase. sekali sekala amek la 5 minit rehat. kalau straight je revision,otak pon boleh *blurrrr* hehe. Kalau rase one hour tu tak cukup,boleh la bajet sendiri. create your one schedule yeay ! Good luck! :)

7. Selalu bertanya.
~"Kalau tak paham,tanya saya. Jangan senyap je tau! Saya tak tahu awak semua ni paham ke tak." kata Cikgu/Lecturer kepada pelajar. Haa , selalu tak lecturer atau cikgu cakap macam tu.? So,korang pon,kalau tak paham,tanya. Kalau malu sangat nak cakap,cerita la kat kawan-2 yang kita tak paham yang tu,yang ni. Nanti kawan kita boleh tolong tanyakan. *kalau kawan tu sporting* hehe :). Kalau dah memang tak nak tanya dorang,tanya lah kengkawan korang. *Dorang takkan kedekut ilmu punya!* hee :)

8. Selalu ajar kawan seperjuangan.
~Korang ni kan,kalau ada la kawan kita yang x paham apa yang cuba dipelajari dan dia pon mintak tolong ajarkan,korang ajar la semampu yang boleh. Bukan korang je yang nk success kan? Kawan-2 korang pon nak pandai mcm korang jugak. Bila sama-2 tolong menolong, mana lah tahu pencapaian tahun tu LULUS DENGAN CEMERLANG 100% ke kan? Bangga Cikgu/Lecturer korang tu. Korang tau tak, kalau korang ajar kawan-2 korang,95% apa yang korang ajar tu,korang akan ingat. Sebab otak kita berfikir dan sentiasa menyimpan data-2 yang kita study. So ,bile korang asek repeat-3 apa yang korang cakap,kompem la ingat kan? InsyaAllah. X lupe. Dalam exam pon kompem you can do it~! :)

9. Berdoa kepada Allah.
~Bab-2 berdoa ni, mesti lah kita buat kan. Dah macam WAJIB. Yela,setiap kali after solat,mesti kita berdoa pada Allah. Kita hidup berpandukan DIA. DIA yang boleh tolong kita. Kerja-2 nk luluskan/nak FAIL kan bukan kerja penanda kertas. Allah berhak keatas semuanya. Kalau rajin korang "MINTA" kat DIA,InsyaAllah,rajin la DIA membalasnya. Tu yang kadang-2,kita rase kita da jawab betul da kat Final. TUP TUP GAGAL! Mesti pelik kan ? Haa,xyah pelik. Korang balik,bentang sejadah,solat la banyak-2. Berdoa kepada Allah dan muhasabah diri sendiri kenapa boleh jadik macam tu. Senang cite,kalau korang ingat kat DIA,kompem DIA akan ingat kat korang. Kalau korang x ingat kat DIA pon,DIA still ingat kat korang. Cuma korang nak BUAT suruhan DIA atau TAK je ok! :)

10. Tawakkaltu A'lallah :)
~"Berserah /tawakkal kepada Allah". Setelah kita penat jerih melakukan pelbagai usaha untuk berjihad (belajar) ke jalanNya,tawakkal sahaja pada hari penentuan tu (Final Exam). Korang dah x perlu nak bace,nak hafal ape-2 lagi dah. Kompem tyme tu dah x ingat ape-2. Korang redha je. Kalau korang bace ,bace ,bace , silap-2 apa yang korang dah hafal sebelum-2 ni boleh *blank*. So,mase Final tu,sebelum masuk just Selawat Nabi,Bace doa Jihad (kalau tahu). Tyme jwab tu nanti,kot-2 la korang *blank* tibe-2,bace Surah Al-Insyirah yang mula dia "Alam Nasyrah". Bace banyak kali,InsyaAllah Allah tolong kita sebab kita dah usaha .Akhir kata,good luck ye sahabat !!!! :)

stOp writing.
Take care. Kbyee ! ^_^
Wassalam :)

♥ Terima Kasih Daun Sirih. Jemput datang blogwalking lagi yee :)♥

HOLD ON PLEASE !!! :)

HewHew *Ayat Liesa temoksss*
Assalamualaikum semua !
Selamat malam! yeayy !.

Korang.....Tau tak ?
Malam2 dingin mcm ni dah kerinduan pada orang jauh nun disana.
Rasa mcm jauh hati , jauh pandangan jauh segalanya.
Hanya mampu berdoa pada Allah semoga DIDEKATKAN jodoh kami.
Subhanallah . Indahnya Ciptaan Allah.
Perasaan yang Allah kurniakan pon indah.
Manusia saling memerlukan. Manusia diciptakan berpasang-pasangan.
Kini,aku hanya mampu berdoa. Semoga semuanya Allah telah aturkan dengan sesempurnanya.
Aku terima takdir Allah dengan Redha.
Jika dia benar untukku,dekatkanlah hatinya dengan hatiku.
Jika dia bukan milikku,damaikanlah hatiku dengan ketentuanMU.
Sesungguhnya , aku hambaMU yang hina.
Bila kah masa itu akan tiba? Akan ku tunggu hingga hujung nyawa. :) *nak kawennn!!* heheeee .
ececece . *stop merepek-ing*.

kawan sebelah usik : amboiii . rindu sape tuu !!?
den jawab. : xdo sapo la kak oii! *tersipu-2 malu* hehehe ^_^

hehe. kan dah kene tegur. tu la . asek bergayut je. mane tak nye. FREECALL la kate kan. hewhew! :)
yela. lau sape2 pakai khidmat CELCOM, bile tyme besday korang ,korang akn dapat 7 hari freecall+msg untuk setiap 8 nombor yg LUCKY je tau. eheh >.<
salah satu nya adalah nombor "orang jauh" tu la. hehe .
tak kan ku sia-2 kan rezeki ni. cehh!

okey la . nk sambung *gayut* hehe . :)

mood : On call . Please HOLD ON! haha . bye :)
Wassalam. "_"


♥ Terima Kasih Daun Sirih. Jemput datang blogwalking lagi yee :)♥

Ouh "P" yang ku sayang :)

Bismillahirrahmanirrahim ^_^
Assalamualaikum semua !
Rindu rindu rindu !
Rindu blogger , rindu nak blogging , rindu nak taip, rindu nak bace entry, rindu semua la ! :)

Oke , hari ni Cik Myra excited you know.
Cause of what ?
Cause of dah dapat tengok lesen P depan mata sendiri . yeayyy !
happy gile BABENG. Xterucap la gamaknye.
Tapi ade SPOIL la.
Macam mane ntah gambar tu bole senget?
Wat keje x betul .
Leher pon dah teleng. Makan leher ayam byk la tu kan kan kan?
Orang kate , makan leher ayam manyak2 ni boleh teleng. *oke LAGENDA a.k.a MITOS KOT!* >>.<<

Lesen dah ade. Keberanian 90% dah ade. KERETA belum ada.
Acano ni jang nk jenjalan g pantai ? hihihi.
Nak la jugak rase pergi drive bawak family,members pegi shopping ke kan.
Tapi still ade rase takut. HEHE. *Dah la Myra, jangan berangan nk bwk EXORA tu*. :(
hukhukhuk. Tu mak cakap la kan, dia x kasi lagi kita drive bawak kete BESAR.
da tu je satu2 nye kete yg kite ade. heeee .
xpe . sabar separuh dari iman.

oke . stop writing + merepek-ing. lalala.
bye-2 ("_")
Wassalam,

♥ Terima Kasih Daun Sirih. Jemput datang blogwalking lagi yee :)♥

Happy besday to meee !

Assalamualaikum warga blogger semua .
Rindunya Cik Myra pada semua.
Rase macam nk peyok2 je . *peluk* . heeee :)
oke . kidding je.

btw , Cik Myra tunggu jugak org nyanyi lagu "epy besday to u" utk Cik Myra.
tapi xde pon. :'(
sedihh ! huhuhu .
oke . kidding lagi. heheee .
tak kesah pon la .

tapi ape2 pon, Cik Myra nk say Millionnnnnn Thank youuu pada u'ollss yg igt besday Cik Myra.
besday Cik Myra 22.12.2011 ary tu .
hehe .especially warga FB la kan. yg add "Maher Qaseh Emyra"
haa haa . sape tak add lagi , boleh add.
kita saling kenal mengenali. kawan je tau. sebab Cik Myra dah kawen.
*oke tipuuu!* boooo ! winkwink ^_^

HAHA , oke . sila la add. kalau Cik Myra tbe2 tanye u'olls ni sape?kenal ke?
korang pon perkenalkan lah diri ye.
yela. bukan sorang dua je frens Cik Myra tau. berlambakkkk ! *oke. tipu lagi* heee ^_^
sory la . kite x femes and tak hot and tak market.
*cehh.market tu pasar kn?* hikhok *loye buruk*
oke la . dah xnk merapu.

Cik Myra sayang korang ! muahh2! love you!
enjoy blogging dan jgn segan silu nk singgal sini selalu. *macam pantun erk?* hihihi ^_^
AND , paling penting, jangan lupe nk rajin2 kan jari jemari yang halus mulus tu untuk :
KLIK-2 churpchurp Cik MYRA. HUHU .
kerjasama korang sgt Cik Myra hargai.
Macihhh sume !
Stop Merepek-ing :)
Wassalam.

♥ Terima Kasih Daun Sirih. Jemput datang blogwalking lagi yee :)♥

WALL SAYA :)

e'eh , ape ni ? menarik !!