klik klik

klik klik !

Followers

Isnin, 26 Disember 2011

10 tips SIMPLE nak jadik student DEAN LIST 4 FLAT :)

HaiHaiHai semuaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!! *menjerittttttttt*
Assalamualaikum :)
Excited nye nak bagi tips hari ni ek.
Hehe. Xpela. Excited kejap je pon. X lame.
Oke. Tips ni sekadar perkongsian bersama ye.
Yela. semua orang nk success in their own life right ?
sape xnk berjaya? angkat la bahu tinggi-2! heee :) *joking*.
Oke. Jom terokai tips nye same-2 :)

1. Niat ikhlas Lillahi Taa'la.
~oke , setiap apa yang kita nk buat kat muka bumi Allah ni , mestilah berpandukan Niat ye kawan-2.
Hadis Nabi pun dah bagi tahu. Al-A'malu Binniyyat (Beramal dengan Niat).Mudah je nak buat.
Contoh la nak belajar kan. Just niat. "Aku belajar kerana Allah Taala".
Contoh la nak makan. Niatkan lah , "Aku makan kerana Allah Taala".
SIMPLE right? InsyaAllah , dengan niat, setiap perbuatan kita , ALLAH akan limpahkan 1000 rahmat dan berkat. Walaupun setiap ape yang kita buat tu kurang sempurna , sekurang-2 nya , Allah dah berkati kerana apa yang cuba kita lakukan adalah keranaNYA.

2. Jangan tinggal solat.
~Solat tu rukun islam yang kedua. Solat ni tiang agama. wajib setiap hambaNya melakukan suruhan itu tanpa sebab lain kecuali uzur (bagi wanita). Bende ni memang kene tekankan sikit la. sebab bende ni wajib. bukan nye direka ke ape. Allah dah perintahkan. so , setiap kali seusai solat , berdoa lah kepadanya. Allah sebenarnya tahu apa yang kita dah lakukan dan akan lakukan. Cuma ALLAH nak hambaNya merintih,menangis, merayu supaya apa yang kita dah dan akan lakukan itu mendapat HASIL yang memuaskan hati kita dan semua orang. Nak pahala lebih lagi,buat solat sunat juga ye :) InsyaAllah.

3. Amar Makruf Nahi Munkar.
~Ia bermaksud , lakukan perintahNya ,tinggalkan laranganNya. Kalau tadi , kita dah niat ikhlas kerana Allah , solat dan berdoa kepadaNya, so , skang kene la tinggalkan segala perbuatan keji dan buruk yang Allah x suke. perbanyakkan melakukan kebaikan dan perintahNya supaya bila kita selalu melakukan ke arah kebaikan , sedikit sebanyak , perkara munkar akan berkurangan dan boleh jadi ia akan "HILANG" dari sifat mazmumah kita tu. InsyaAllah, Allah akan menolong hambaNya yang selalu dan tidak pernah lupa kepada NYA.

4. Study SMART NOT Study HARD!
~Nape SMART? Bukan HARD? Sebab kalau HARD , sampai 2,3,4,5 pagi pon ade orang sanggup bersengkang mata semata-mata nak mengadap buku,menghafal,membaca dan sebagainya. Walhal , mata dah ngantuk, otak dah penat sebab seharian dari pagi otak asyik rushing,bekerja. Silap-2,apa yang dibaca tu pon x masuk dalam kepala. Betul tak ? Bila otak dan mata nak rehat? Oleh itu,bila tyme dalam kelas , FOCUSSSSSSS!! Kalau tak paham, tanye tyme tu jugak ! . Sebab bila bertangguh ni,jadi beban. Esok lusa,lecturer nk ajar lain dah, tapi yg semalam punye pertanyaan berKUBU dalam kepala. Tak sempat nak tanye. Last2,pelajaran seterusnya bertambah TAK PAHAM. Bila Focus dalam kelas,balik rumah nnt boleh revision sikit2,hafal sikit2. tak lah beban sangat kan? :)

5. Tampal note yang dipelajari.
~Cik Myra tau korang rajin dan kreatif. So,after kelas,sambil2 tggu bas tu , create la some note. cube ingat apa yang di pelajari mase kelas tadi. Bila dah balik,standby gam,selotape dan others utk tampal note tu dekat dinding. Create lawa2 sikit. nak gune magic color ke ape ke sukati la. asalkan menarik aty korang. Kalau boleh,kat tempat yg kite selalu lalu dan nampak. Contohnya,kat tepi katil. Sebelum tido,daripada korang conteng dinding,bek ngadap nota tu. Bangun tido pon jangan lupa buat mcm tu tau. InsyaAllah, sampai dah Grade pon korang x lupe punye. Amin. :)

6. Everyday is REVISION.
~Oke, hari-2 after dah study tu,jgn lupe nak revision pula ye. Sebab kalau kita revision ni,apa yang kita belajar hari-2 tu,kita akan ingat bukan setakat sampai final,maybe sampai bila-2 ingat.InsyaAllah.
Setiap kali nak revision,mesti lah pandai bajet mase. Contoh macam Cik Myra revision,setiap subjek dalam one hour. But dalam mase one hour tu,mesti revision betol2 dan focuss. sebab kalau x focuss,ibaratnye macam kita dah membazir mase. sekali sekala amek la 5 minit rehat. kalau straight je revision,otak pon boleh *blurrrr* hehe. Kalau rase one hour tu tak cukup,boleh la bajet sendiri. create your one schedule yeay ! Good luck! :)

7. Selalu bertanya.
~"Kalau tak paham,tanya saya. Jangan senyap je tau! Saya tak tahu awak semua ni paham ke tak." kata Cikgu/Lecturer kepada pelajar. Haa , selalu tak lecturer atau cikgu cakap macam tu.? So,korang pon,kalau tak paham,tanya. Kalau malu sangat nak cakap,cerita la kat kawan-2 yang kita tak paham yang tu,yang ni. Nanti kawan kita boleh tolong tanyakan. *kalau kawan tu sporting* hehe :). Kalau dah memang tak nak tanya dorang,tanya lah kengkawan korang. *Dorang takkan kedekut ilmu punya!* hee :)

8. Selalu ajar kawan seperjuangan.
~Korang ni kan,kalau ada la kawan kita yang x paham apa yang cuba dipelajari dan dia pon mintak tolong ajarkan,korang ajar la semampu yang boleh. Bukan korang je yang nk success kan? Kawan-2 korang pon nak pandai mcm korang jugak. Bila sama-2 tolong menolong, mana lah tahu pencapaian tahun tu LULUS DENGAN CEMERLANG 100% ke kan? Bangga Cikgu/Lecturer korang tu. Korang tau tak, kalau korang ajar kawan-2 korang,95% apa yang korang ajar tu,korang akan ingat. Sebab otak kita berfikir dan sentiasa menyimpan data-2 yang kita study. So ,bile korang asek repeat-3 apa yang korang cakap,kompem la ingat kan? InsyaAllah. X lupe. Dalam exam pon kompem you can do it~! :)

9. Berdoa kepada Allah.
~Bab-2 berdoa ni, mesti lah kita buat kan. Dah macam WAJIB. Yela,setiap kali after solat,mesti kita berdoa pada Allah. Kita hidup berpandukan DIA. DIA yang boleh tolong kita. Kerja-2 nk luluskan/nak FAIL kan bukan kerja penanda kertas. Allah berhak keatas semuanya. Kalau rajin korang "MINTA" kat DIA,InsyaAllah,rajin la DIA membalasnya. Tu yang kadang-2,kita rase kita da jawab betul da kat Final. TUP TUP GAGAL! Mesti pelik kan ? Haa,xyah pelik. Korang balik,bentang sejadah,solat la banyak-2. Berdoa kepada Allah dan muhasabah diri sendiri kenapa boleh jadik macam tu. Senang cite,kalau korang ingat kat DIA,kompem DIA akan ingat kat korang. Kalau korang x ingat kat DIA pon,DIA still ingat kat korang. Cuma korang nak BUAT suruhan DIA atau TAK je ok! :)

10. Tawakkaltu A'lallah :)
~"Berserah /tawakkal kepada Allah". Setelah kita penat jerih melakukan pelbagai usaha untuk berjihad (belajar) ke jalanNya,tawakkal sahaja pada hari penentuan tu (Final Exam). Korang dah x perlu nak bace,nak hafal ape-2 lagi dah. Kompem tyme tu dah x ingat ape-2. Korang redha je. Kalau korang bace ,bace ,bace , silap-2 apa yang korang dah hafal sebelum-2 ni boleh *blank*. So,mase Final tu,sebelum masuk just Selawat Nabi,Bace doa Jihad (kalau tahu). Tyme jwab tu nanti,kot-2 la korang *blank* tibe-2,bace Surah Al-Insyirah yang mula dia "Alam Nasyrah". Bace banyak kali,InsyaAllah Allah tolong kita sebab kita dah usaha .Akhir kata,good luck ye sahabat !!!! :)

stOp writing.
Take care. Kbyee ! ^_^
Wassalam :)

♥ Terima Kasih Daun Sirih. Jemput datang blogwalking lagi yee :)♥

Comments
4 Comments

4 2212 orang mengomel:

  1. suka info ni....

    tq

    KEGILAAN TUDUNG DIAN PELANGI!!
    SEMUA ORANG BERTOLAKTOLAK UNTUK MENDAPATKANNYA!!
    VIEW SINI LEKAIHH
    http://pulsowanie.blogspot.com/2011/12/kegilaan-tudung-dian-pelangi.html

    BalasPadam

eh , komen tu je ? nanti komen lagi tau :)

WALL SAYA :)

e'eh , ape ni ? menarik !!