klik klik

klik klik !

Followers

Isnin, 13 Mei 2013

Resepi Aiskrim Coklat Marvellous

Assalamualaikum . Lama tak update blog .
Hari ni tetiba nak update blog sebab my Girlfriend Aien Ayop , minta resepi nak buat aiskrim untuk Inche Apek dia . Muehe . Alrite , lets do it !

Dear girlfriends and boyfriends .

Ini resepi untuk Aiskrim berperisa Coklat .

Bahan-bahan :

1 Kotak besar air susu Dutch Lady Berperisa Coklat .
1 Packet Besar Coffee Mate .
Sedikit gula [ Jika perlu ]
Sedikit Milo atau Vico [ Penambah Rasa Marvellous ]
Sedikit aksesori untuk hiasan . [ Coklat chips or almonds or else ]

Cara cara :

Sukat 2 cawan air susu dengan 2 cawan coffee mate . [Sama Banyak lah sukatan dia . Kalau nak guna 5 cawan susu , letak 5 cawan coffee mate . Dia sama banyak . Faham ? Heee :) ]

Then , masukkan semua sukatan tu dalam Blender . And blender sampai halus mulus selembut sutera . Muehehe . Kalau rasa dah manis , takyah letak gula . Kalau rasa coklat dia dah okay , takyah tambah milo . Tapi aku selalu letak gula sikit , milo sikit . Bagi rasa lagi Gorgeous okay . Pandai pandai bajet la sedap ke tak . Masa buat tu rasa lah .

After that , tuang dalam bekas yang sesuai . Lepas tu bekukan dia selama 2 jam .

Lepas 2 jam , keluarkan balik dan blender semula supaya tekstur aiskrim tu lebih halus mulus .
[ Dalam keadaan separa beku ]

Kalau tak blender balik , aiskrim tu akan keras dan takde rupa aiskrim . Hoho .
[ Ulang lah step blender banyak kali tu seberapa banyak yang korang suka . Depends nak halus macam mana . Tapi kalau aku buat , just 2 3 kali je . Tak larat nak blender banyak kali . :) ]

Selepas beku sepenuhnya , sila lah makan . Sodap ke tak haa , eden tak tahu .

P/S : Aksesori dia tu depends la korang nak letak bila . Kalau rasa nak wujudkan aksesori tu dalam isi aiskrim , letak sekali masa tuang dalam bekas tu . Kalau just nak tabur atas aiskrim , masa separuh beku pun boleh letak .

Good Luck ! :)
 
Ini Aiskrim den buat . Agak sedap dan sangat sedap . Haha ^_^


Tak sedap jangan marah . Tapi sepanjang pengalaman , aku rasa sedap je aiskrim aku buat . Dah boleh jual dah . Hahaha . Ok bye :)



♥ Terima Kasih Daun Sirih. Jemput datang blogwalking lagi yee :)♥

Isnin, 8 April 2013

Minggu Multimedia By Cascadian :)

Assalamualaikum .
8 April 2013
4.02 PM

Agak lama ye tak menulis blog . Catatan terakhir aku pada 2 Mac lalu .
Apa tujuan kali ni nak tulis blog ?
Okey. I have no description. Takde sebab pun.
Hanya nak mengisi masa lapang barangkali .

Okey . Hari ni baru selesai satu paper Tasawwur Islam .
Hari ni start Final Exam aku untuk semester 4 .
Kepada crush crush aku , jangan risau .
Aku boleh jawab paper tadi dengan tenang. HAHAHA.
Alhamdulillah .

Mohon doakan lagi 5 paper yang akan datang ni eah .
Mudah-mudahan dapat jawab dengan tenang lagi .
Aamiin.


Acah acah study je ni .
*Maaf pakai gambar Buku Motivasi. Pun boleh kan ? * Huahua.

Ni haa nak cecite sikit pasal Minggu Multimedia last week hari tu .
Ohh . Sangat lah ohsem nyaaa . Sebab before this tak pernah join mana-mana program under Cascadia .
Cascadia tu adalah satu Kelab under Computer Science Multimedia punya student okey .
Haha . Malas nak cite panjang . Nak show off je la gambar yang boleh di show off. Hihi.


Ni lah team member yang berjuang untuk program hari tu .
TEAM 3


Keep Calm and we are happy ending :)


Haa . Nampak tak sape yang macam joyah sgt bawak bola pingpong dalam sudu tu ? -..-


Mr and Mrs Pengacara Majlis . Omeyy winkwink *_*


Ready for SenamRobik . Theme Song : Sexy and I know it.
Capture gambar dulu kan . Haha


Ni muka muka tak sabar nak Senamrobik . Haha


Selaku Mama untuk course ini . Puan Fatihah :)


Okeyy . Tu dia , Dah start.


Acara tiup tepung , curik gula gula didalamnya .
Panjang gila nama acara -..-


Ahaha . Smile smile .
*Adiah depan mata . Senyum la kan *


Yes ! We are Cascadian !
*Carik la mana aku. Kalau jumpa , aku bg iPhone5* haha.

Actually , banyak lagi haa gambar nya . Tapi tak larat da nak upload semua . Penat gilaaaa . Nanti kita update balik , kita masuk gambar banyak-banyak tau .

Daaaaaa .
Off Hand Writing . Bhaha .
Take care sayang sayang semua ! :*






♥ Terima Kasih Daun Sirih. Jemput datang blogwalking lagi yee :)♥

Sabtu, 2 Mac 2013

Menghitung hari


Menghitung hari detik demi detik
Masa kunanti apa kan ada
Jalan cerita kisah yang panjang
Menghitung hari

Padamkan saja kobar asmaramu
Cinta putih itu takkan ada
Yang aku minta tulus hatimu
Bukan puitis

Pergi saja, cintamu pergi
Bilang saja pada semua
Biar semua tahu adanya
Diriku kini sendiri
♥ FOREVER ALONE  

♥ Terima Kasih Daun Sirih. Jemput datang blogwalking lagi yee :)♥

Rabu, 16 Januari 2013

Just Post


Assalamualaikum W.B.T

Selasa . 15 Januari 2013 . 10:42 PM /
Mood : Doing some web proposal . But , suddenly feel so boring .

Hey . Apa yang aku tengah buat ni ha ?
Okey . Tak fokus pada proposal yang harus disiapkan segera .
Khamis ni dah kene submit . So , why MYRA !
Kenapa tak boleh siap lagi . *lost identity* :(

Bermain-main difikiran . Masih terfikir-fikir .
Apa yang aku fikir ? Huh !
Ohhhh Satan ! Please behave yourself .
Stop bother me . Stop lah .
Jgn hasut aku lagi . Jangan bagi aku fikir macam-macam lagi .
Aku penat lah . Faham tak ? :'(

*Marah diri sendiri . SO BAD*

Nasib baik lah lagu yang sedang bermain-main di halwa telinga ni best.
SAHABAT . By DEVOTEES .
Sangat Unik dan seronok .
Bila dengar je lagu ni , Ya Allah . Syahdu .
Sangat Syahdu . Rindu semua sahabat aku .
Sahabat dunia akhirat yang selama ni berada disisi aku .
Walau pun disisi secara halusinasi . *Protes* :(
Mereka semua sentiasa disisi hati aku sahaja .
Secara hakikinya , semuanya jauh dimata . *Sedih* :'(

*Perlu ke menangis lagi . Cukup lah . Penat lah .*

 [Marah diri sendiri lagi , teruskan kemarahan tu !]

Okey Bye .

Cry Baby ,

Maher Qaseh Emyra .

♥ Terima Kasih Daun Sirih. Jemput datang blogwalking lagi yee :)♥

Isnin, 14 Januari 2013

Saya sayang awak :')


Bismillahirrahmanirrahim .
Assalamualaikum W.B.T

Monday . 14 January 2013 . 3:27 PM .
Mood : Dalam kelas . Tak fokus untuk study SADAM.

*Baru lepas menangisi keadaan diri sendiri.

Condition hari ini?
Okey . Suam-suam kuku. Maybe :(
Lapar ? Sangat lapar. Tapi takde mood nak mamam.
Biar jelah. In Shaa Allah boleh hidup lagi even tak mamam :')
*mohon doakan sihat selalu ye*
Rindu ? Rindu sangat . Rindu Allah .
 Lama tak date dengan Dia . *Datang pantang seminggu*
Rindu family ,kawan , teman , sahabat dan rindu DIA .

DIA ? Siapa DIA ?
Entah . Tak tahu siapa dia . Allah datang kan dia dalam hidup aku .
Aku terima segalanya dengan hati terbuka .
Aku tahu , Allah sedang memberikan aku satu lagu dugaan hati :')
Dugaan dimana aku perlu tahu dimana kedudukan hati aku sekarang .
Seolah-olah , aku sedang bermain tarik tali dengan hati.

                                                    *Mula nak sebak*

Tapi takpe . Aku tahu , Allah sayangkan aku .
Allah berikan aku dugaan hidup supaya aku terus tabah dan kuat untuk hadapi hidup.
Apa yang harus aku lakukan sekarang adalah teruskan berdoa ,beristikharah.
Ask Allah why HE Sent him to me . ?
Adakah ianya hanya sekadar satu pertemuan yang tak diduga atau pun sebaliknya ?
* In Shaa Allah :') *

                                               *Masih tahan sebak lagi*

Rasa Sayang ? Tipu lah kalau takde rasa sayang tu .
Sayang sangat sangat sangat ada lah. Sooo Infinity .
Alhamdulillah . Selesa berkawan dengan DIA .
Dia jugak banyak mengajar aku erti kehidupan even dia selalu cakap ..
"Saya hanya pengemis jalanan yang hina dimata dunia" or else lah kan .
Dia tetap sahabat dunia akhirat.
Dia selalu pesan , "Kuatkan semangat , tabah !"
"kita tak tahu apa yang akan berlaku akan datang ... "
Pesanan dia tu lah yang membuatkan aku jadi orang yang sabar ,tabah , kuat semangat.
Sabar menunggu . Kadang kadang tertanya jugak , apa yg akan berlaku lepas ni ?

                                           *Dah start nak bertakung air mata*

Rasa Rindu ? Selalu . Selalu sangat .
Hanya Allah je yang boleh tolong sampaikan rindu aku pada dia melalui doa .
In Shaa Allah . Alhamdulillah :')

                                  *Menitik setitis air mata*

Dear AWAK ,
Dihadapan saya hanya ada awak . Awak yang satu . Setia pada awak yang satu .
"Sayang dan rindu pada awak yang satu . Bak kata awak "My only LOVE"

TETAPI ........

                             *Menitik dua tiga air mata kejap *

Hmm. Tetapi ..
Dibelakang awak , masih ramai yang menunggu , mengharap .
Saya cuba untuk jadi orang yang paling tabah di sisi Allah .
Saya redha . Mungkin saya cuma BAYANG-BAYANG yang samar .
Macam nampak bayang-bayang , kelibat . Tapi seperti ada atau takde je kan .? :')
Saya sedar . Allah sedang menguji hati kita .
Dan maafkan saya ye kerana saya baru tersedar yang kita hanya kawan . :'(
Maaf sekali lagi .
Saya akan cuba jadi sahabat awak dan menjaga persahabatan kita ni sebaik mungkin .
In Shaa Allah sampai Syurga Allah . Aminnnnnnnnnnnn :')

                               *Baju basah dengan airmata* :'(

Kita masih di awang-awangan , mencari sirna cinta dari Allah .
Menunggu sesuatu keajaiban yang belum pasti .
Saya berharap dan memohon kepada Allah supaya beri petunjuk kepada kita .
Dan mohon juga agar KALAU HATI AWAK KUAT DAN PERCAYA AKAN DIRI SAYA ..
Ikhlaskan lah diri awak kepada Allah . Minta petunjuk pada dia . Istikharah .
Usaha ! Jangan pernah mengalah .
In Shaa Allah . Saya pun akan cuba buat macam tu jugak ye :')
Jangan pernah putus untuk berhubung dan berdoa pada Allah tau .
Tapi tak tahu lah kalau selama ni saya syok sendiri .
Dan tak pernah tahu apa yang ada dalam hati awak .
Kalau niat awak bukan untuk ke arah KEBAIKAN itu ..
Mohon jangan berdoa dan usaha apa-apa keatas diri saya tau .
Berusaha lah untuk sesiapa yang lebih layak untuk memiliki hati awak . :')

                        *Sekotak tisu Premier dah habis sebab basah*

Allah Maha Mendengar .
Allah Maha Pemurah .
Allah dengan doa kita .
Allah nampak usaha kita .
Maaf awak . Saya tak mampu nak luahkan semua ni pada awak .
Saya tak KUAT ! *Jerit Dalam HATI* :'(
In Shaa Allah . Allah akan dengan luahan hati kita .

DEMI ALLAH , SAYA SAYANG AWAK :'(


Bayang-bayang kesamaran ,

Allah's Servant.


♥ Terima Kasih Daun Sirih. Jemput datang blogwalking lagi yee :)♥

Sabtu, 12 Januari 2013

Insan Bernama Kekasih ^_^


Assalamualaikum .

12 Januari 2013
11:30 PM .
Mood : Happy ever after . Tweeting , Chatting , Messaging :)
Hey . Tak tahu nak post apa untuk entri kali ni .
And tetiba otak beku jadi cair .
Interesting nak wrote about favourite song .
Insan Bernama Kekasih By InTeam.
Lagu yang sedap didengar .
Please hayati ye .
In Shaa Allah :)

Debar hatiku ..
Membisik rindu ..
Ingin aku katakan ..
Kau Gadis Idaman ..

Adakah mungkin ..
Kau ku miliki ..
Untuk aku jadikan ..
Insan bernama kekasih ..

Keayuan yang tergambar ..
Lukisan Nur Iman ..
Bersulamkan keindahan ..
Syahdu perkataan ..
Bagai putih salju mendinginkan ..
Hangat perasaan ..
Mengusir segala rasa dijiwa ..

Ku sampaikan salam ucapan mesra ..
Dan merisik khabar darinya ..
MASIHKAN ADA PELUANG UNTUK KU MELAFAZKAN CINTA ..
Umpama rembulan jatuh ke riba ..
Mendengar khabaran darinya ..
Padamu ku MEMENDAM RASA ..

Kau ku sayangi ..
TEMAN SEJATI ..
Dikau lah sesungguhnya ..
INSAN BERNAMA KEKASIH :')

In Shaa Allah :D



Insan Bernama Kekasih.
MaherQasehEmyra .
♥ Terima Kasih Daun Sirih. Jemput datang blogwalking lagi yee :)♥

Jumaat, 11 Januari 2013

Hello Myself , Goodbye Egois

Assalamualaikum .

Friday . 11 January 2013.

Its Evening . Tengok jam dah pukul 3:17 PM .
Masih meniti hari-hari seperti selalu.
Tidak ada apa-apa yang perlu difikirkan.
Hanya perlu fokus dengan apa yang sedang dilakukan.

Allah kurniakan otak untuk akal kita berfikir.
Berfikir secara panjang atau berfikir secara pendek.
Positif kan segala apa yang negatif.
Permudahkan segala apa yang susah.
Memaafkan segala apa yang salah.

Kadang kala , kemenangan itu perlu bagi pihak diri sendiri.
Tapi hati ? Hati tidak boleh menipu.
Hati perlu menang juga.
Berilah kemenangan pada hatimu dengan menepis sikap egois.
Basah kan hatimu dengan Zikrullah.
Dengan Kalam Allah yang Agung.
Hati kering boleh dibasahkan.
Perasaan yang kosong boleh diwujudkan.
Perasaan benci boleh menjadi sayang.
Asalkan HATI itu benar-benar ikhlas Lillahi Taala .


Moonlight + Little Star ,

MaherQasehEmyra.







♥ Terima Kasih Daun Sirih. Jemput datang blogwalking lagi yee :)♥

Selasa, 8 Januari 2013

Sabar Wahai HATI .

Assalamualaikum .

Dear Hati ,
Jangan pernah berubah kerana Allah .
Jangan pernah menyesal jikalau bukan kau yang menyesalkan .
Jangan pernah cair dengan kata-kata pendusta .
Jangan pernah rapuh dengan perbuatan dan fitrah manusia .

Dear Hati ,
Sabar itu indah .
Sabar itu pengorbanan .
Sabar itu satu ujian .
Ujian hati , ujian iman .

Dear Hati ,
Kejahatan itu merupakan titik-titik hitam .
Bersihkan lah ia dengan kalimah-kalimah Allah .
Sucikanlah ia dengan Zikrullah .
Tenangkanlah ia dengan Kitab Suci Allah .

Dear Hati ,
Bertahanlah selagi mampu .
Istiqamah tersangat perlu .
Jangan syak dan ragu-ragu .
Hanya Allah tempat mengadu .



Hati yang tidak Istiqamah ,

MaherQasehEmyra.
♥ Terima Kasih Daun Sirih. Jemput datang blogwalking lagi yee :)♥

Sabtu, 5 Januari 2013

Hati Ini Milik Allah


Assalamualaikum .
Pembuka tirai entri Tahun 2013 .
In Shaa Allah .

Saudara , anda ditahan. Anda telah disyaki memiliki separuh hati daripada Saya. Sila buat bayaran berbentuk wang hantaran untuk memiliki sepenuh hatinya. *Srettt Srettt Srettt . Tarik pintu penjara HATI, Kurung awak dalam HATI tu untuk tempoh sehingga diijab kabulkan*  ^_^

Allah Maha Mengetahui .
Dia yang menentukan segala-galanya .
Doa . Istiqamah . Tawakkal . In Shaa Allah :)

P/S : Bersendiri itu Terapi . ^_^
Hati ini Milik Allah .



Hati yang berubah-ubah,
Maher Qaseh Emyra .

♥ Terima Kasih Daun Sirih. Jemput datang blogwalking lagi yee :)♥

WALL SAYA :)

e'eh , ape ni ? menarik !!