klik klik

klik klik !

Followers

Isnin, 13 Mei 2013

Resepi Aiskrim Coklat Marvellous

Assalamualaikum . Lama tak update blog .
Hari ni tetiba nak update blog sebab my Girlfriend Aien Ayop , minta resepi nak buat aiskrim untuk Inche Apek dia . Muehe . Alrite , lets do it !

Dear girlfriends and boyfriends .

Ini resepi untuk Aiskrim berperisa Coklat .

Bahan-bahan :

1 Kotak besar air susu Dutch Lady Berperisa Coklat .
1 Packet Besar Coffee Mate .
Sedikit gula [ Jika perlu ]
Sedikit Milo atau Vico [ Penambah Rasa Marvellous ]
Sedikit aksesori untuk hiasan . [ Coklat chips or almonds or else ]

Cara cara :

Sukat 2 cawan air susu dengan 2 cawan coffee mate . [Sama Banyak lah sukatan dia . Kalau nak guna 5 cawan susu , letak 5 cawan coffee mate . Dia sama banyak . Faham ? Heee :) ]

Then , masukkan semua sukatan tu dalam Blender . And blender sampai halus mulus selembut sutera . Muehehe . Kalau rasa dah manis , takyah letak gula . Kalau rasa coklat dia dah okay , takyah tambah milo . Tapi aku selalu letak gula sikit , milo sikit . Bagi rasa lagi Gorgeous okay . Pandai pandai bajet la sedap ke tak . Masa buat tu rasa lah .

After that , tuang dalam bekas yang sesuai . Lepas tu bekukan dia selama 2 jam .

Lepas 2 jam , keluarkan balik dan blender semula supaya tekstur aiskrim tu lebih halus mulus .
[ Dalam keadaan separa beku ]

Kalau tak blender balik , aiskrim tu akan keras dan takde rupa aiskrim . Hoho .
[ Ulang lah step blender banyak kali tu seberapa banyak yang korang suka . Depends nak halus macam mana . Tapi kalau aku buat , just 2 3 kali je . Tak larat nak blender banyak kali . :) ]

Selepas beku sepenuhnya , sila lah makan . Sodap ke tak haa , eden tak tahu .

P/S : Aksesori dia tu depends la korang nak letak bila . Kalau rasa nak wujudkan aksesori tu dalam isi aiskrim , letak sekali masa tuang dalam bekas tu . Kalau just nak tabur atas aiskrim , masa separuh beku pun boleh letak .

Good Luck ! :)
 
Ini Aiskrim den buat . Agak sedap dan sangat sedap . Haha ^_^


Tak sedap jangan marah . Tapi sepanjang pengalaman , aku rasa sedap je aiskrim aku buat . Dah boleh jual dah . Hahaha . Ok bye :)



♥ Terima Kasih Daun Sirih. Jemput datang blogwalking lagi yee :)♥

Comments
5 Comments

5 2212 orang mengomel:

  1. Hehe pernah belajar dah buat asikrim ni dulu. Tapi ada guna satu brand susu ni dah best dah klo blend skali je. Tapi tak ingat jenama ape pulak. Huhu :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Susu HL mungkin ? Muehehehe . Tak tahu lah kak . Hehehe . Mesti sedapp punya aisrkim cap Fyda Izani . Hihih :)

      Padam
  2. sedap nyerrr... kalu sy buat ntah bila la agk nyer yek? ;-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe . Senang je ni . Sambil tido pun boleh buat . Trust me . Mihmihmih :)

      Padam
  3. Nak cuba bt la..nmpk mcm best ja...nmpk mcm best ja...

    BalasPadam

eh , komen tu je ? nanti komen lagi tau :)

WALL SAYA :)

e'eh , ape ni ? menarik !!